8 tips voor een wervende vacaturetekst

Vacatureteksten schieten vaak hun doel voorbij. Dat is hartstikke zonde als je bedenkt hoeveel tijd en geld in een wervingscampagne wordt gestoken.

Onlangs was er een onderzoek door de Intelligence Group. Zij analyseerden 172.170 vacatures op wervingskracht. 100 punten waren te behalen. Het gemiddelde was 21.8 punten.

Het belang van een goede vacaturetekst wordt  erg onderschat. Je kan een grote zichtbaarheid creëren voor je vacature via jobboards en sociale media. Echter, als de vacaturetekst niet aan AIDA voldoet en aansprekend is voor jouw doelgroep ‘ideale kandidaten voor de functie’ dan zullen zij niet solliciteren en is je wervingscampagne zinloos. Tijd en geld besteden zonder goed resultaat. Dat noem ik verspilling.

AIDA is afkomstig uit de sales en staat voor Attention, Interest, Desire en Action.

Beeldmateriaal helpt enorm met zichtbaarheid en aantrekkingskracht

Aansprekend beeldmateriaal helpt enorm met zichtbaarheid en aantrekkingskracht

Dit zijn de tips

Onderstaande tips helpen je om een aansprekende vacaturetekst te schrijven waarin AIDA goed wordt toegepast.

 1. De functietitel is aansprekend en geeft in een paar woorden de inhoud van de functie weer.
 2. Geef een volledig beeld van de functie zoals werkzaamheden, verantwoordelijkheden en andere relevante zaken.
 3. Gebruik niet de interne functiebeschrijving als vacaturetekst. Dit is een zakelijke tekst en heeft een ander doel. Het mist de warmte van een wervende vacaturetekst waarmee je jouw ideale kandidaten wilt overhalen om te solliciteren.
 4. Hanteer een opbouw van de tekst zodat de lezer alle relevante informatie krijgt aangereikt in een logische volgorde. Je neemt de lezer mee in AIDA.
 5. Maak goed gebruik van alinea’s zodat aaneensluitende tekst niet te lang is. Korte zinnen dringen beter door bij de lezer. Gebruik opsommingstekens als het een opsomming betreft.
 6. Verplaats je bij het schrijven van de tekst in de lezer. Bedrijfstermen of functietitels die intern worden gebruikt zijn vaak onbegrijpelijk voor buitenstaanders. Gebruik geen wollige taal of overbodige woorden.
 7. Schrijf de tekst in de 2e persoon (jij) in plaats van in de 3e persoon (hij/zij/degene). Dit raakt het onderbewuste zodat de lezer zich persoonlijk aangesproken voelt en gemotiveerd wordt om te solliciteren. U is ouderwets en afstandelijk. We zijn een informeel volk, zeker op de werkvloer.
 8. Herhaling van belangrijke aspecten van de functie in andere woorden kan functioneel zijn. Je wilt er extra de nadruk op leggen. Maar kijk ook uit dat je niet te veel in herhaling valt. Hoe korter en krachtiger de tekst, hoe beter het is.

Wil je advies over hoe je een effectieve wervingscampagne doet, met inzet van jobboards en sociale media? Maak gebruik van het gratis adviesgesprek.

, , , , ,

One Response to 8 tips voor een wervende vacaturetekst

 1. Birgit van Knoppen 9 maart 2018 at 15:57 #

  Je wilt natuurlijk het neusje van de zalm hebben met de sollicitaties, hopelijk gaat dit ons lukken met deze goede tips!

Geef een reactie