Talent en motivatie gaan hand in hand

Mensen zijn het meest gemotiveerd, effectief en succesvol in werk dat dicht bij hun ware aard (talenten en drijfveren) ligt.

Helaas wordt er tijdens het werving en selectieproces veel te weinig aandacht gegeven aan talenten en het belang ervan. Het komt omdat talenten een relatief onbekend begrip is. Vaker wordt er gesproken over competenties. Het is jammer als je ‘talenten en drijfveren’ niet meeneemt in het werving en selectieproces. Het vergroot de kans dat je de verkeerde medewerker aanneemt.

Het verband tussen talent en competentie

Een korte uitleg over het verschil tussen talenten en competenties. Een talent is een natuurlijke aanleg. Dit krijg je bij je geboorte mee. Een competentie ontwikkel je door veel te oefenen, ervaringen en leren van fouten. Er is zeker een verband tussen de twee. Talenten zijn bepalend voor het gemak waarmee je een competentie ontwikkelt. Aan de andere kant als je een talent hebt maar je doet er niets mee zal je de competentie ook niet ontwikkelen.

Een ander belangrijk gegeven zijn drijfveren. Vanuit deze drijfveren hebben mensen een natuurlijk voorkeursgedrag. Dit voorkeursgedrag kost ze minder moeite en energie. Het komt vaak voor dat mensen werkzaamheden doen waar ze de competenties voor hebben maar die niet dicht bij hun talenten en drijfveren liggen. Zeker als mensen wat ouder zijn kunnen ze door veel te hebben geoefend best goed in iets zijn geworden. Maar het kost ze meer energie en uitstelgedrag is vaak een reactie. De kans is groter dat mensen burn-out of overspannen raken als zij werkzaamheden doen die niet aansluiten op hun talenten en drijfveren.

Toepassen in de praktijk

Maar hoe bepaal je nu welke talenten (competenties) belangrijk zijn voor de uitoefening van een functie? Eerst moet je natuurlijk weten uit welke talenten je kan kiezen en wat het talent betekent in de uitoefening van de functie. Er zijn verschillende methodieken.
Bij WinWinWerkt werken we met de Priman TMA-methodiek. TMA staat voor Talenten Motivatie Analyse. De TMA is gebaseerd op een samenhang tussen talenten en drijfveren. Er zijn 53 verschillende talenten. Wij geven onze klanten een overzicht met deze talenten voorzien van een korte omschrijving. Vervolgens kiest onze klant er maximaal 6 talenten uit die het allerbelangrijkste zijn. Dat kiezen is best lastig. Er zijn meer talenten die je graag hebt voor jouw medewerker in deze functie. Echter, door er maximaal 6 te kiezen dwing je jezelf om de allerbelangrijkste talenten te bepalen. Tijdens het selectieproces zijn deze talenten een belangrijke indicator voor het vinden van jouw TopMedewerker. Wil je weten wat de 53 talenten zijn? Lees meer… 53 TMA-talenten.

Download gratis het e-book

Dit stukje tekst over talenten en competenties komt uit het e-book Succesvol werven van TopMedewerkers. Als je je bezig houdt met het werven van nieuwe medewerkers, dan is dit interessante en praktische informatie voor je. Je kan dit e-book gratis downloaden van deze inspiratiewebsite www.TopTeam-MKB.nl.

, , , ,

No comments yet.